Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België

Praktische informatie over onderwijs in België


Drie Franse scholen in Brussel en Antwerpen hebben een onderwijsprogramma in overeenstemming met de programma's van het Franse nationale onderwijssysteem. Deze instituten maken deel uit van een netwerk van meer dan 450 instellingen wereldwijd en bieden onderwijs van kleuterschool tot baccalaureaat (laatste jaar humaniora), waar ook ter wereld. Ze verwelkomen studenten van alle nationaliteiten.

De twee middelbare scholen zijn gevestigd in Brussel (Ukkel) en Antwerpen; ze verwelkomen bijna 3000 leerlingen, van de kleuterschool tot het baccalaureaat. Hun programma's en examens (Diplôme National du Brevet, Baccalauréat général) zijn die van het Franse nationale onderwijs.

Het Franse Internationale Lyceum van Antwerpen


Het Lycée Français International van Antwerpen is een onderwijsinstelling van de Odyssey International Group, goedgekeurd door het Franse Ministerie van Onderwijs en erkend als partnerschool van de AEFE.

Gelegen in het hart van Antwerpen is LFIA de enige school die vanaf de leeftijd van 2,5 jaar tweetalig onderwijs aanbiedt, gebaseerd op een vernieuwende en zorgzame pedagogie. De leerlingen, die begeleid worden door native speakers-docenten, genieten van een uitstekend internationaal onderwijs dat gericht is op intellectuele ontwikkeling en persoonlijke groei en waarmee zij de solide basis verwerven van een opleiding die de wereld resoluut openstelt. De Nederlandse taal maakt ook deel uit van het verplichte onderwijs op het LFIA. 
 
- Kleine klassen die individuele ondersteuning voor elke student mogelijk maken ;
- Onderwijs Frans-Engels vanaf de tweede kleuterklas: 2 dagen in het Engels en 3 dagen in het Frans (met 2 bijkomende uren Nederlands) ;
- Onderwijs Frans-Engels of Frans-Nederlands vanaf het eerste leerjaar: 3 uur taal en 3 uur niet-linguïstisch vak (geschiedenis of aardrijkskunde in lijn met het programma) ;
- Naschoolse activiteiten in het Frans en in het Engels: talen, theater (tussen het eerste leerjaar en het derde middelbaar), plastische opvoeding en sport ;
- Regelmatige pedagogische ateliers volgens de Montessorimethode in de kleuterklassen: dagelijkse ateliers bovenop de te verwerken vaardigheden in de tweede en derde kleuterklas. Het hoofddoel is de verwerving en versterking van de autonomie in het leren ;
- Persoonlijke begeleiding van elke leerling: er zijn een orthopediste en een psycholoog in de school aanwezig. De relatie met de leerkrachten word vergemakkelijkt door een aanpassing van het persoonlijk leerproject ;
- Half-pension met warme maaltijden, evenwichtige menu’s en de ouders kiezen de dagen. De uren van de kantine zijn aangepast aan de klassen.

Lycée Français international d’Anvers
Lamorinièrestraat 168 A - 2018 Antwerpen
Telefoon: +32 (0)3 239 18 89
Internet: www.lfanvers.be

Het Franse Lyceum Jean-Monnet van Brussel (Ukkel)


Het Franse Lyceum Jean-Monnet (Lycée français Jean-Monnet) bestaat sinds 1907 en is in Brussel gevestigd. Het geniet van een excellente reputatie, wat de uitslagen van het Baccalauréat (99% slagen waarvan 83% met onderscheiding) en de voortzetting van de studies in gerenommeerde Franse, Belgische en buitenlandse Universiteiten en Hoge Scholen bevestigen. Het Lyceum telt ook een alumnivereniging van meer dan 3000 leden.

Het Lyceum zet zich ook in voor het succes van alle studenten, ook deze met speciale behoeften die kunnen genieten van persoonlijke ondersteuning (persoonlijke begeleiding, vaardigheidsgroepen, speciale onderwijsbehoeften, precociteit, bijles Frans, etc.).

In 2018-2019 verwelkomt het Lyceum 2730 leerlingen van 56 verschillende nationaliteiten op twee verschillende locaties:
 
- De eerste locatie bevat de kleuterschool. Die werd in 2012 gebouwd, en verwelkomt kinderen tussen de onthaalklas en de derde kleuterklas. Naast het Frans kunnen kinderen ook het Duits, het Engels of het Nederlands leren. Ze beschikken over twee sportzalen (waar ze een dagelijkse sportactiviteit uitoefenen), een bibliotheek en een traditioneel en kwalitatief hoogstaand cateringaanbod.

In de kleuterschool wordt bijzondere aandacht besteed aan het tempo van de voortuitgang van elk kind.
De voortgang van het kind wordt regelmatig gecontroleerd. Talen worden meestal in kleine groepen onderwezen, zodat elke leerling in zijn of haar eigen tempo vooruitgang kan boeken, in een context van taalkundige en culturele onderdompeling en een zorgzame omgeving.

- De tweede campus, gelegen op de Franse lyceumlaan, verwelkomt ongeveer 2500 leerlingen tussen het eerste leerjaar en het laatste middelbaar. Ze beschikt over twee sportzalen, twee mediatheken en drie verschillende opties voor schoolrestauratie.

Vanaf het secundair onderwijs worden naar keuze zes verschillende levende talen onderricht (Engels, Nederland, Duits, Spaans, Italiaans en Chinees). Internationale en Europese afdelingsklassen worden zelfs voorgesteld in het Duits en het Engels. Leerlingen behalen de Franse diploma’s Brevet des Collèges en Baccalauréat, dat naar keuze klassiek of internationaal kan zijn.

83% van onze leerlingen behalen het Europese, 15% het internationale en 2% het klassieke Franse Baccalauréat.

Vanuit de wens om meertalige en multiculturele verrijking te bereiken, wordt taalonderwijs aangeboden van de kleuterschool tot de middelbare school volgens specifieke modaliteiten: pariteit in de uren, versterkt tijdschema, taalonderwijs en disciplinair onderwijs in de taal, met verschillende vakken in vreemde talen in de Europese afdelingen.

Er zijn verschillende internationaal erkende taalcertificaten beschikbaar voor gezinnen, te beginnen in de elementaire klassen. Binnen- en buitenlandse educatieve uitstapjes, reizen en uitwisselingen vervolledigen de rondleidingen.

Hoofdsite: Frans Lyceumlaan 9 – 1180 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 374 58 78
Kleutersite: Alsemberglaan 351 - 1180 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 379 08 42

CNED – Het Nationaal Centrum voor Onderwijs op Afstand


Het CNED biedt afstandsonderwijs aan en is een Franse administratieve overheidsinstelling onder de bevoegdheid van het ministerie van Onderwijs.

Voor informatie over de inhoud en de organisatie van de CNED-correspondentiecursussen kunt u de website raadplegen of contact opnemen met +33 (0)5 49 49 94 94.

In sommige gevallen moet het aanvraagformulier goedgekeurd en ingevuld worden door de Culturele Raadsman van de Franse ambassade. De volgende documenten moeten dan per e-mail naar het volgende adres worden gestuurd: pierre.guiol@diplomatie.gouv.fr
- Het laatste schoolrapport van uw kind, met vermelding van de overgang naar de volgende klas;
- Het ingevulde CNED-bestandsformulier met vermelding van de gevraagde klas;
- De reden voor het verzoek om een correspondentiecursus aan de CNED.

Als uw kind cursussen volgt van de twee laatste jaren secundair onderwijs, nodigen wij u uit om contact op te nemen met de culturele dienst van de ambassade op het volgende adres: pierre.guiol@diplomatie.gouv.fr, om te weten te komen hoe u uw kind kunt inschrijven voor de baccalaureaatsexamens

Belangrijke informatie: De CNED-cursussen worden niet gehomologeerd door de Franse Gemeenschap. Zo is het voor uw kind vaak moeilijk om terug te keren naar het Belgische schoolsysteem als hij of zij cursussen volgt bij het CNED.