Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België

Frans leren


Frans onderwijzen aan kinderen

Twee verenigingen in België maken deel uit van het FLAM-netwerk en bieden niet-Franstalige kinderen de kans om hun Frans te leren en te verbeteren.

La Bande à Gavroche te Gent biedt Franse taalcursussen, taalworkshops en culturele en feestelijke uitstapjes voor kinderen van drie tot twaalf jaar.

De Antwerpse vzw Les Mots Passants biedt buitenschoolse en spelactiviteiten en workshops in het Frans aan, waardoor kinderen aspecten van de Franse cultuur en de diversiteit van de Franstalige culturen kunnen ontdekken. Deze workshops zijn bestemd voor kinderen van 4 tot 11 jaar.

Frans onderwijzen aan volwassenen


Lessen Frans

Het netwerk van Alliances Françaises in België biedt cursussen aan voor particulieren, bedrijven en instellingen.

De missies van de Alliances Françaises zijn het onderwijzen van het Frans, het promoten van de Franse en de Franstalige culturen en het verdedigen van culturele diversiteit.

U vindt de Alliances Françaises in België onder de rubriek ‘Netwerk’ van onze website

Diploma’s Frans

De Allianties Françaises Bruxelles-Europe, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Antwerpen nemen examens Frans af van kandidaten die wensen hun taalniveau te testen en een diploma te behalen. U vindt de Alliances Françaises in België onder de rubriek ‘Netwerk’ van onze website. De verschillende diploma’s zijn:
- DELF (Diplôme d'Etudes en Langue Française)
- DALF (Diplôme Approfondi de Langue Française)
- TCF (Test de Connaissance Français)

Waarom je niveau Frans laten certifiëren?

Wat is DELF/DALF?
Het Diplôme d’étude de langue française (DELF) en het Diplôme approfondi de langue française (DALF) zijn door de Franse staat verstrekte diploma’s die je niveau in de Franse taal certifiëren. Het diploma is geldig voor het leven en wordt wereldwijd erkend door universiteiten, scholen, bedrijven en werkgevers.

In 2019 werden er DELF- en DALF-examens afgenomen in 173 landen in meer dan 1.270 examencentra in Frankrijk en de rest van de wereld. In België werden vorig jaar bijna 2.000 diploma’s uitgereikt.

Een diploma voor elk niveau: Terwijl DELF en DALF bedoeld zijn voor 18-plussers, is het DELF Junior gericht aan kinderen en adolescenten in het voortgezet onderwijs en het DELF Prim voor kinderen in het basisonderwijs. De meerderheid van kandidaten schrijft zich in voor het DELF B2 voor het grote publiek. Het diploma heeft een hoge inzet die de professionele en academische mobiliteit vergemakkelijkt. Kandidaten voor het DELF Prim examen schrijven zich meestal in voor het A1 niveau. Voor het DELF Scolaire/junior zijn de kandidaten op niveau A2 het talrijkst.

Waarvoor dient het?
... Om een job te vinden!
In Vlaanderen vereisen 40% van de jobaanbiedingen de beheersing van één of meer vreemde talen. Het Frans is de taal die het meest gevraagd wordt door rekruteerders (79%) en ligt daarmee met ruime voorsprong op het Engels (59%) en het Duits (10%) op het gebied van handel, onderzoek, administratie, personeelsbeheer en marketing.

Waar en wanneer?
In 2020 zijn er sessies gepland in de alliances françaises in België te Brussel, Bergen, Kortrijk, Luik, Gent en Antwerpen.

Een diploma per niveau?
Er bestaan verschillende niveaus:
- DELF/DALF voor personen ouder dan 18 jaar die hun Franse vaardigheden willen verbeteren voor persoonlijke of professionele doeleinden;
- DELF Junior voor kinderen en adolescenten in het secundair onderwijs;
- DELF Prim voor kinderen in het basisonderwijs.

Hoeveel kost het?
Tussen 100 en 200€ naargelang het niveau.

Bereid je voor!
De alliances françaises te België bieden alle kandidaten een uur durende examenvoorbereiding aan met een erkende leraar. Op het programma: methodologie, mondelinge en schriftelijke vaardigheid, mondeling en schriftelijk begrijpen.
 

Frans leren als naschoolse activiteit

De “FLAM” verenigingen


Er bestaan in België twee “FLAM” (staat voor “Français Langue Maternelle”) verenigingen, die educatieve activiteiten in het Frans voorstellen voor franstalige kinderen. Ze worden door de Franse regering officieel erkend.

In Gent stelt La Bande à Gavroche activiteiten voor in het Frans en dit voor franstalige kinderen vanaf 2,5.
In Antwerpen doet de vereniging Les Mots Passants hetzelfde voor dezelfde leeftijdscategorie.