06
september
- 2023 -
05
november
- 2023 -
Contour Biennale voor Bewegend Beeld
De Franse kunstenaars
Julie Morel & Annik Leroy - Filmpremiere La force diagonale zaterdag 9 september om 17u
Cinéma LumièreFrederik De Merodestraat 28, Mechelen
La force diagonale portretteert een aantal mensen die filmmakers Annik Leroy en Julie Morel uitnodigden voor een gesprek dat vertrok vanuit het woord ‘breuklijn’. De portretten getuigen van een breuk in hun bestaan, van hun pogingen daarmee te leven en soms van de mogelijkheid tot transformatie. Een gedwongen of vrijwillige ballingschap, een terugtrekking uit de wereld of de uitbarsting van een traumatische gebeurtenis leiden tot unieke levenstrajecten.
Initieel weeft de film subtiele verbanden tussen de opeenvolgende verhalen en worden de sporen van externe conflicten op de verschillende individuen zichtbaar. Vervolgens wijden de makers een hoofdstuk aan Hannah Arendt. De verwevenheid van leven en denken is voor haar geworteld in haar confrontatie met het nazisme als Joodse vrouw, en in haar gedwongen ballingschap in de V.S. Van haar vroege analyse van het totalitarisme tot haar reflectie op wat zij ‘de menselijke conditie’ noemt: in haar politieke denken stelt Arendt het menselijke vermogen om te beginnen centraal, de capaciteit om iets nieuws in de wereld te introduceren en dat te delen met anderen. La force diagonale probeert dit aspect van de mens – altijd bedreigd en toch niet klein te krijgen – invoelbaar te maken.
Maxime Jean-Baptiste & Sandra Muteteri Heremans - Performance The first image he told me about zaterdag 21 oktober om 19u30
Kunstencentrum NONA - Gouden zaal,
begijnenstraat 27, Mechelen
Wat representeert de kleur zwart? Filmmakers Sandra Muteteri Hermans en Maxime Jean-Baptiste startten hierover een conversatie die stapsgewijs uitmondde in een performance. Daarin gaan de kunstenaars een gesprek aan over het ongezegde, non-dialogen, de spanning tussen woord en beeld.
De titel van de performance knipoogt naar het begin van Chris Markers filmessay Sans Soleil, waarin een stem vertelt over een shot van drie kinderen: ‘het eerste beeld waarover hij me vertelde’, een beeld dat geluk zou representeren. Marker toont eerst een zwart scherm en dan pas de beelden van drie kinderen in een groene wei. Als de kijkers het geluk niet zien, zien ze tenminste wel het zwart, aldus de voice-over.
Heremans en Jean-Baptiste brengen een performance-als-gesprek over het maakproces en de worsteling van een eigen, nieuwe film. Beide makers zijn in hun werk geïnteresseerd in de link tussen verleden en heden, de artistieke, politieke en nawerking van de geschiedenis op het nu.
Meer informatie