Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Ideeëndebat / editie
op

24


maart


- 2023 -

Giuliano da Empoli ontvangt de Belgische Choix Goncourt award 2022

300 Belgische studenten hebben “Le mage du Kremlin” verkozen tot 'hun' Goncourt


De Franse ambassadeur in België, de heer François Sénémaud, heeft de Belgische Choix Goncourt award van België 2022 uitgereikt aan Giuliano da Empoli voor zijn roman “Le mage du Kremlin”, uitgegeven door Gallimard. De ceremonie vond plaats op vrijdag 24 maart 2023 in de Franse residentie, in aanwezigheid van Pascal Bruckner van de Académie Goncourt, de partners en de Belgische studenten en hun docenten die centraal staan bij de organisatie van deze award.

Dit jaar bracht het project niet minder dan 300 Franstalige en Nederlandstalige studenten van 15 Belgische universiteiten en hogescholen samen.
Een dag eerder werd in het Théâtre National Wallonie-Bruxelles een literaire avond gehouden in het kader van het Passa Porta Festival, waarbij de auteur zijn roman over de politieke opmars van Poetin in Rusland voorstelde.

Elk jaar wordt de Belgische award Choix Goncourt toegekend aan een Franstalige roman die geselecteerd wordt uit de tweede officiële Goncourtlijst. Deze prijs werd in 2016 in het leven geroepen door de Franse ambassade in België, het Agence universitaire de la Francophonie, de Alliance française de Bruxelles-Europe en Passa Porta, het internationale literatuurhuis in Brussel, en met de steun van La Première (RTBF), onder auspiciën van de Académie Goncourt.
 
Met haar actie bevordert de Belgische Choix Concourt de hedendaagse Franstalige literatuur en laat zij het grote publiek kennismaken met de door de studenten gekozen auteur. Ze stimuleert ook de beoefening van de Franse taal in Nederlandstalige universiteiten en hogescholen.

Palmares van de Belgische Choix Goncourt
- 2016: Catherine Cusset voor 'L’autre qu’on adorait'
- 2017: Alice Zeniter voor 'L’Art de perdre'
- 2018: Adeline Dieudonné voor 'La vraie vie'
- 2019: Santiago Amigorena voor 'Le ghetto intérieur'
- 2020: Hervé Le Tellier voor 'L’anomalie'
- 2021: Louis-Philippe Dalembert voor 'Milwaukee blues'
- 2022: Giuliano da Empoli voor 'Le Mage du Kremlin'