Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Beeldende Kunsten
van

02


februari


- 2023 -
tot

03


maart


- 2023 -

Lancering van de 8ste editie van het programma EXTRA

Een nieuw seizoen 2023 brengt hulde aan de Franse hedendaagse creatie


De 8ste editie van het programma EXTRA ging van start op 1 en 2 februari 2023
 
Bijzonder representatief voor de dynamiek van dit door de Franse ambassade gesteunde initiatief was de Belgische première van de voorstelling Room With A View van het collectief (LA)HORDE en de muzikant Rone met de dansers van het Ballet National de Marseille in het Théâtre National Wallonie Bruxelles. Deze opvallende en unieke show, die, zoals Pierre Thys zei, "instellingen ontmantelt en opschudt", vormde het eerste deel van de lancering van EXTRA 2023. Room With A View, dat in België al maanden uitverkocht is, wordt vier avonden achtereen in Brussel gepresenteerd, voordat het zijn reis voortzet om het publiek in Wallonië en Vlaanderen in vervoering te brengen[1].
 
Een tweede inhuldiging vond plaats in de Residentie van Frankrijk op donderdag 2 februari, waar de Franse ambassadeur in België, de heer François Sénémaud, in een vriendelijke sfeer de directeur van het Franse Instituut, de heer Erol Ok, ontving, evenals talrijke Belgische kunstenaars en culturele actoren die partners zijn van EXTRA in 2023. Deze bijeenkomst was een gelegenheid om de verschillende aanwezige persoonlijkheden te bedanken, waaronder Pierre Thys, directeur van het Théâtre National Wallonie Bruxelles, de artiesten van het collectief (LA)HORDE, Rone en de dansers van het Ballet National de Marseille, maar vooral om veelzijdigheid te vieren van de samenwerkingsverbanden die tussen instellingen in onze twee landen tot stand zijn gekomen.
 
Opgericht in 2016 door de Franse Ambassade in België, met de steun van het Frans Instituut, promoot en bundelt EXTRA de initiatieven die bijdragen tot een beter begrip van de rijkdom van de Franse hedendaagse creatie. Het resultaat van een nauwe samenwerking met Belgische culturele actoren, biedt EXTRA een selectie van projecten van gevestigde of opkomende kunstenaars in de beeldende kunst, podiumkunsten, design, nieuwe beelden en digitale kunsten. In 7 jaar tijd zijn in dit kader een zestigtal projecten uit alle artistieke disciplines gepresenteerd, in partnerschap met meer dan 30 Belgische culturele instellingen.


Ga voor meer informatie en de eerste evenementen van het programma naar de website EXTRA.

[1] Coproductie De Munt, Charleroi danse, Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Samenwerking van de Belgische tournee met het Atelier Théâtre Jean Vilar in Louvain-la-Neuve, Central La Louvière, De Singel Antwerpen


EXTRA 2023