Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Ideeëndebat / editie
van

02


juni


- 2023 -
tot

27


juni


- 2023 -

De nacht van de ideeën komt opnieuw naar België in juni 2023

In de loop van deze maand worden drie debatavonden georganiseerd


In de loop der jaren is La nuit des idées uitgegroeid tot een niet te missen evenement dat de vrije uitwisseling van ideeën wil bevorderen en het debat over uiteenlopende onderwerpen als wetenschap, filosofie, politiek en kunst wil aanmoedigen. Deze nacht van ontmoetingen en debatten vindt plaats op verschillende locaties in de wereld en biedt een platform voor open discussie en transdisciplinaire uitwisselingen.
 
Voor de 8e editie heeft l’Institut français het thema "Plus?” gekozen. Een ambitieus thema dat uitnodigt tot onderzoek naar de methode van winning, productie en consumptie, alsmede naar de grote vraagstukken van de demografische veranderingen en de prestatiecultuur in sport, school, werk en vrije tijd.
 
Onder auspiciën van de Franse ambassade in België worden in België in de maand juni drie avonden georganiseerd. De ambassade heeft er vrijwillig voor gekozen de curatie van deze evenementen volledig over te laten aan de jonge Franse en Belgische generaties en hen de thema's van deze Nuits des Idées te laten bepalen. Het doel is hen in het hart van deze projecten te plaatsen en af te stappen van een normatief en verticaal discours.

Noteer het alvast in uw agenda, meer informatie volgt binnenkort.
 
Vrijdag 2 juni 2023:
Voor dit eerste evenement worden drie onderwijspartners samengebracht: het Franse Lycée Jean Monnet, de Europese School van Laken en de Groep van Ambassadeurs voor burgerlijke expressie, een Belgische VZW. Samen hebben zij een dertigtal jongeren uitgenodigd om na te denken en zich te uiten.

Deze avond belooft een unieke gelegenheid te worden om nieuwe perspectieven te ontdekken, ideeën uit te wisselen en deel te nemen aan verrijkende debatten. Tegelijkertijd zal ook de creativiteit en vindingrijkheid van de jongere generatie in de kijker gezet worden.

Zij komen bijeen op vrijdag 2 juni in Brussel, in het hart van RESET, een inspirerende plek, een emblematische ruimte waar alles mogelijk is.

Donderdag 8 juni 2023: De crisis van de gevoeligheid
Studenten van de masteropleiding SPEAP, opgericht door Bruno Latour, zijn uitgekozen om een debatavond te organiseren die op 8 juni zal plaatsvinden in de Arba, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Kunstacademie. Dit evenement zal de stem van de nieuwe generaties onder de aandacht brengen, met name van studenten en onderzoekers: twaalf jonge professionals, waaronder musici, dansers, architecten, een sjamaan en een ontwerper, zullen onder leiding van Frédérique Ait Touati worden gevraagd na te denken over de crisis van de gevoeligheid en over de vraag hoe we ons leven kunnen herstructureren van "meer" naar “beter”, van kwantitatief naar het kwalitatief.. Zij zullen de nieuwe gevoeligheid voor het leven en de mogelijkheid van een grotere gevoeligheid dankzij wetenschappelijke instrumenten of via alternatieve praktijken in vraag stellen.

Het evenement start met een inleidende conferentie, geleid door Estelle Zhong en Natassjia Martin, waarin de filosofische theorieën in verband met de crisis van de gevoeligheid aan bod komen. Dit zal worden gevolgd door workshops en praktische oefeningen om met het publiek te werken op basis van de verschillende praktijken van de SPEAP studenten. Deze workshops zullen bestaan uit bewegen, schrijven, voorstellingen en werken rond hechting, aangepast aan het formaat van la nuit des idées.

De twaalf studenten in de klas zijn jonge professionals die gepassioneerd zijn over hun werk: Laure Boisset is kinderpsychiater, Eva Kucab is ingenieur bij France Telecom en muzikant, Stéphane Ledoux is landbouwingenieur en schrijver, Capucine Fouquet is architect, Noémie Vanier is filmmaker en Alexandre Lança is regisseur, Elisa Yvelin-Berger is sjamaan, onderzoeker en danser, Edouard Blanchot is scenarioschrijver, Adèle Lhoutellier is cultureel projectleider, Etienne Gilly is architect, Maria-Pia Carmagnani is architect en Joseph Querleux is musicus.

Dinsdag 27 juni 2023:
Op 27 juni 2023 organiseert de Université Libre de Bruxelles (ULB) drie rondetafelgesprekken op de Solbosch-campus. Het doel van deze avond is om ideeën uit te wisselen rond de respectieve wetenschappelijke praktijken van de sprekers, na te denken over de manieren om een wetenschappelijk team aan te sturen en een netwerk van diverse actoren te mobiliseren om de huidige milieu-uitdagingen aan te pakken.

Om deze Frans-Belgische bijeenkomst vorm te geven, heeft de Franse ambassade in België een beroep gedaan op twee wetenschappelijke onderzoeksgroepen: Juste 2 Degrés en Green2Ice.

De eerste is een transdisciplinaire studentenvereniging die het project Antarctica 2.0° heeft geleid, een studie- en onderzoeksreis in Antarctica in 2021-2022. Hun sensibiliseringscampagne, bestaande uit video's, een reizende tentoonstelling en een bordspel, heeft honderden scholen, van kleuterschool tot hoger onderwijs, gesensibiliseerd rond de uitdagingen van de klimaatverandering. Hun nieuwe project, "Saône to Rhône", is gericht op de renaturatie van waterwegen, door de verschillende belanghebbenden van het betrokken gebied erbij te betrekken.

De tweede groep, Green2Ice, is een ERC Synergy Grant project onder leiding van de ULB, de Universiteit van Kopenhagen en het CNRS. Deze subsidie brengt onderzoekers samen die gespecialiseerd zijn in verschillende complementaire gebieden om de geschiedenis van de Groenlandse poolkap te achterhalen. Dit zal een beter inzicht geven in de klimatologische omstandigheden van het ontstaan ervan, de impact van de afwezigheid van ijs op het zeeniveau en de impact van microbiële populaties die onder het ijs aanwezig zijn.