Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Beeldende Kunsten
van

15


april


- 2023 -
tot

23


september


- 2023 -

'Panorama' van Eva Jospin

Een tentoonstelling in Fondation Thalie


Fondation Thalie presenteert het sprookjesachtige werk van de Franse kunstenares Eva Jospin voor het eerst in Brussel van 15 april tot 23 september 2023. De tentoonstelling Panorama biedt een poëtische wandeling door haar sculpturen en nodigt de bezoeker uit om net als Rousseau in zijn Rêveries du promeneur solitaire weg te dromen temidden van landschapsfragmenten en grillige architecturale elementen. Tussen de vaardige handen van de kunstenares komt het werk van mens en natuur samen, van Le Balcon - smeedijzer bekleed met fijn uitgesneden lianen - tot La Grotte, een kartonnen droomwereld die doet denken aan de fantasierijke architecturale bouwsels en landschapstuinen uit de 18e eeuw.

Eva Jospin liet zich inspireren door de monumentale fonteinen uit het oude Rome, die tijdens de renaissance erg in trek waren om parken en tuinen mee op te smukken. Nymphée, een werk van meer dan drie meter lang, verwijst naar het Nymphaeum, een soort waterkasteel dat in de antieke oudheid werd gewijd aan bronnimfen. Het ingenieuze werk troont monumentaal in het hart van de tentoonstelling en toont het meesterschap van de kunstenares. De blik van de bezoeker dwaalt door de vele lagen van het kartonnen miniatuurlandschap - haar favoriete materiaal - dat eruitziet als een rots.

De dromerige bossen in verschillende materialen en formaten die onze verbeelding prikkelen zijn het handelsmerk van Eva Jospin geworden en spelen een belangrijke rol in de tentoonstelling. Sommige werken zijn geweven uit zijdedraad, zoals de borduursels in de bibliotheek, en weerspiegelen het talent van de kunstenares als coloriste. Andere zijn in een ingenieus bas-reliëf uitgesneden uit karton. Zo krijgen de sculpturen een nauwgezetheid en detaillering die doorgaans zijn weggelegd voor tekeningen, die trouwens als model dienen voor het beeldend onderzoek van Eva Jospin.

In een tijd van ongeziene levenscrisissen moedigt haar werk - zonder menselijke aanwezigheid maar toch vol verhalen, waarin de natuur anders is en zich op een andere manier manifesteert - ons aan om onze relatie tot de wereld opnieuw te betoveren. In stilte en met veel gevoel nodigen de samengestelde landschappen - waar plantaardige, minerale en gebouwde elementen naast elkaar staan - ons uit om te mediteren, te dromen en de tijd te nemen om te bezinnen.
 

Curator: Nathalie Guiot, Oprichtster

van 15 april tot 15 juli 2023
Fondation Thalie
Buchholtzstraat 15
1050 Brussel, België