Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Ideeëndebat / editie
van

25


september


- 2021 -
tot

30


oktober


- 2021 -

Feedback over Lyon BD in het Belgisch Stripcentrum


Vandaag de dag is de negende kunstvorm een genre dat nog steeds verder bloeit: de ontwerpers van stripverhalen zijn constant bezig met het herdenken van hun medium en verkennen nieuwe formats en nieuwe genres zoals (auto)biografieën, (sociologische, feministische…) essays, reportages… Ze moeten zich ook aanpassen aan nieuwe formats en nieuwe dragers: schermen, verhoogde of virtuele realiteit, sociale media. Om deze uitbundige inventiviteit zo goed mogelijk te begeleiden en aan te moedigen heeft het Ministerie voor Cultuur in Frankrijk het jaar 2020 bestempeld als “Année de la BD”, een evenement dat in 2021 verderloopt.

De Ambassade van Frankrijk in België heeft op heel natuurlijke wijze deze gelegenheid aangegrepen om weer aan te knopen met het erfgoed van de Frans-Belgische striptekenkunst en een venster te vormen op de hedendaagse kunstwereld.

In dit kader was het Internationaal Festival Lyon BD gedurende één dag, op zaterdag 25 september 2021, te gast in het Belgisch Stripcentrum in Brussel. Het programma zat overvol en was een weerspiegeling van de talrijke facetten van deze veelzijdige kunstvorm: tekenworkshops, performances, meer reflectieve conferenties – altijd met inachtneming van een strikte gelijke vertegenwoordiging van Franse en Belgische kunstenaars.

Zo hebben Alexis Nesme, kunstenaar uit Lyon en auteur van de strip Grabouillon, en Yuio, Belgisch striptekenaar en hoogleraar aan de Ecole Saint Luc, zich elk ontfermd over een workshop die open stond voor alle leeftijdscategorieën. In de voormiddag nam Guillaume Long uit Lyon het op tegen Abdel de Bruxelles uit Brussel in een pittige “strip-Battle” doorspekt met humor: mooie metafoor voor de gezonde concurrentie die er altijd al is geweest tussen de Franse en Belgische striptekenaars.

In de namiddag waren er twee ontmoetingen tussen striptekenaars die gewerkt hebben rond verwante thema’s, om een vruchtbare dialoog tot stand te brengen rond hun werk. De eerste ontmoeting was er een die in het teken stond van biografieën van beroemde vrouwen, tussen Marie Avril, auteur van Divine, vie(s) de Sarah Bernhardt (uitgegeven door Futuropolis), en Emilie Plateau, auteur van Noire. La vie méconnue de Claudette Colvin (uitgegeven door Dargaud): twee zeer verschillende auteurs wat hun stilistische en redactionele keuzes betreft, die samen spannende problemen wisten te melden. Bij een tweede ontmoeting hadden Guillaume Long, auteur van de reeks A boire et à manger (Gallimard), naar zijn gastronomische blog in Le Monde, en Wauter Mannaert, auteur van Yasmina, un potager pour l’humanité (Dargaud), een gesprek over de voorstelling van voedsel in het stripverhaal. Bij de sessie was ook een chef-kok aanwezig die aan hun zijde hun meest emblematische recepten bereidde.

Tot slot was er ’s avonds nog een ontmoetingsmoment gepland tussen de professionals van de sector: uitgevers, journalisten en auteurs discussieerden terwijl de aanwezige striptekenaars elkaar afwisselden om live te tekenen, een performance die simultaan op groot scherm werd vertoond.

De hele dag door toonde het gevarieerde publiek zich enthousiast en betrokken: men kwam er gezinnen tegen, kunstenaars, van alle leeftijden. Het was een rijkgevulde dag waarop de proximiteit en het dynamisme dat bestaat onder de kunstenaars aan weerszijden van de landsgrens duidelijk tot uiting kwam.