Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Onderwijs
van

26


april


- 2021 -
tot

09


mei


- 2021 -

Pedagogische continuïteit in het Lycée Français Jean Monnet


Hoewel leerlingen en leerkrachten moeten thuisblijven, gaan de lessen toch door dankzij digitale hulpmiddelen van het Lycée en educatief materiaal dat door de leerkrachten werd ontwikkeld. De lessen zijn aangepast aan de leeftijd van het kind en aan het vak dat wordt onderwezen.

Bovendien is er elke dag minstens één gesprek met de leerkracht, met de klas of in een kleine groep. Er is ook tijd voorzien om autonoom te werken aan de hand van een 'stappenplan' dat het kind krijgt. Het kind wordt nooit aan zijn lot overgelaten. Het kan zijn leerkracht om hulp vragen waarna het een zeer geïndividualiseerde begeleiding krijgt.

Afstandsonderwijs biedt aanpassingsmogelijkheden die ten volle benut worden. Zo wordt het taalonderwijs bijvoorbeeld gegeven via videolessen in kleine groepen van 5 tot 8 leerlingen om de participatie te bevorderen. De leerlingen gaan door met het geplande programma, nieuwe concepten worden aangeleerd en vooruitgang wordt geëvalueerd. Er is een 'continue' evaluatie, gebaseerd op het werk dat de leerling tijdens de week heeft verricht.

Geleidelijk leren, persoonlijke ondersteuning en jonge leerlingen die de verantwoordelijkheid voor hun eigen leren op zich nemen, zijn dan ook de sleutelwoorden van deze pedagogische continuïteit.