Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Onderwijs
op

14


maart


- 2024 -

Vzw AMOPA-Belgique bestaat tien jaar


De Franse ambassadeur François Sénémaud woonde in de Belgische Senaat de viering bij van de tiende verjaardag van de Association des Membres de l'Ordre des Palmes Académiques als vereniging.
 
De Ordre des Palmes académiques (of de Orde van de Academische Palmen) is een Franse onderscheiding die op 4 oktober 1955 nieuw leven werd ingeblazen. Het is de opvolger van de ‘officier d’Académie’ die Napoleon I vanaf 1808 uitreikte aan uitmuntende medewerkers van de Universiteit. De orde is de oudste Franse onderscheiding die uitsluitend aan burgers wordt uitgereikt. De drie graden van de Orde (ridder, officier en commandeur) worden verleend wegens “diensten aan de Franse cultuur”.
 
De AMOPA-Belgique bestaat sinds juli 1978 en werd op 26 juni 2013 een vereniging zonder winstoogmerk (vzw). Vandaag telt ze 50 leden. Haar doel bestaat erin bij te dragen tot de uitstraling en het krediet van de Ordre des Palmes Académiques in België. Daarvoor organiseert ze behalve lezingen door prominenten wedstrijden in de Franse taal voor leerlingen van wie het Frans niet de moedertaal is. Meestal gaat het om migranten met taalmoeilijkheden uit het beroepsonderwijs of leerlingen afkomstig uit de twee andere taalgemeenschappen van België.
 
De viering begon met een overzicht van de voorbije tien jaar door voorzitter Eric Nachtergaele. Vervolgens sprak de ambassadeur zijn dankbaarheid uit voor de activieiten van de vereniging en moedigde hij aan om er vooral mee door te gaan. Ook twee referenties op het vlak van het onderwijs van Frans als buitenlandse taal (FLE) kregen het woord: de hoogleraren Jean-Pierre Cuq van de universiteit van Nice en Jean-Marc Defays van de universiteit van Luik. Beiden zijn oud-voorzitter van de Fédération internationale des Professeurs de français (FIPF). In hun lezing herinnerden ze aan de motivaties en de voorwaarden van het vreemde-taalonderwijs, met name van het Frans, om aan te tonen dat we het in zijn geschiedenis en context moeten plaatsen alvorens we over de toekomst kunnen nadenken. De sprekers benadrukten de sterke stimulans maar ook de nauwe grenzen die de instrumentalisering van vreemde talen en het onderwijs en leren ervan met zich meebracht, ten koste van de culturele, intellectuele, persoonlijke en humanistische dimensie. De concurrentie tussen de talen die ten koste gaat van de taalkundige, culturele en cognitieve diversiteit kwam aan bod, evenals de impact van artificiële intelligentie en technologieën voor het leren en beheersen van talen. De sprekers benadrukten het belang van het Franse alternatief in een gemondialiseerde wereld en illustreerden ook de ethische en ideologische, literaire en culturele aspecten.
 
Na de lezing konden de deelnemers de Belgische Senaat bezoeken en nog even gezellig napraten.