Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
van

26


februari


- 2023 -
tot

31


maart


- 2023 -

Terugblik: de 42e editie van het Anima Festival trok bijna 40.000 bezoekers


De 42e editie van het Anima Festival, het internationale animatiefilmfestival van Brussel, vond plaats van 17 tot 26 februari 2023 in Studios Flagey. Het is een must voor liefhebbers van animatieflim en nieuwkomers in België: 10 dagen lang kon het grote publiek zijn hartje ophalen met 152 korte en lange films en 6 kortfilms in virtual reality. Dit jaar bezochten bijna 40.000 toeschouwers het festival.

Een tiental Franse films viel in de prijzen en verschillende producenten waren aanwezig.

Ook professionals uit de animatiesector kwamen aan hun trekken: speciaal voor hen werden 16 evenementen georganiseerd in het kader van de programmatie Futuranima. De Ambassade van Frankrijk in België verleende haar steun aan drie professionele meet-ups. 

Ook de teams van de Franse studio Fortiche, die achter de succesreeks Arcane op Netflix zit, waren aanwezig. Op dinsdag 21 februari gunden ze het publiek een blik achter de schermen en bespraken ze de technieken die ze gebruikten om de shots naar een hoger niveau te tillen en de interacties tussen de personages realistischer te maken. Op het einde van de namiddag kwamen Frédéric Josué (CEO, 18M) en het team van de creatieve studio Temple Caché praten over de vele mogelijkheden van digitale technologieën voor de animatiewereld. Op donderdag 23 februari presenteerde Amandine Fredon de productie van de film Le Petit Nicolas : qu’est-ce qu’on attend pour être heureux ?. Als coregisseur besprak ze de uitdaging om het literaire werk van Sempé en Goscinny naar animatiefilm om te zetten en daarnaast gaf ze uitleg over de essentiële elementen van een geslaagde animatiefilm: de personages, de samenhang, de muziek, het dubben, ...

Al die interessante ontmoetingen mochten natuurlijk niet verloren gaan. Daarom werden verschillende interviews afgenomen, onder andere met Amandine Fredon en een exclusief gesprek met Dimitri James, Fix Animator, en Maximilien Ly, Fix Animation Supervisor bij Fortiche prod. 

De twee rondetafelgesprekken van 21 februari kunt u in het Frans en het Engels herbekijken op ons YouTube-kanaal