Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Ideeëndebat / editie

De Nacht van de ideeën


De Nacht van de Ideeën is een uitnodiging aan alle culturele en kenniscentra in Frankrijk en over de hele wereld. Het is een vernieuwende formule voor intellectuele en transdisciplinaire uitwisselingen die ontmoetingen biedt in het teken van kennisdeling en reflectie, tussen landen en tussen disciplines en generaties, op ongebruikelijke plaatsen.

Eén nacht op aarde om samen na te denken 

De Nacht van de Ideeën nodigt het publiek uit om te komen luisteren naar denkers van eender welke achtergrond (schrijvers, politici, journalisten, artiesten, modeontwerpers, ondernemers, enz.). Deze ontmoetingen vinden plaats in een feestelijke sfeer en op momenten die breken met de norm van de academische conferenties. Door de grensoverschrijdende aard van dit evenement zijn alle vormen welkom (conferenties, theaters, voorstellingen, vertoningen, concerten, etc.). Ook worden de meest prestigieuze en meeste onverwachte plaatsen uitgenodigd om deel te nemen aan het evenement met hun originele interpretatie van het voorgestelde thema. Na verloop van tijd worden de echo's van De Nacht van de Ideeën weerspiegeld via sociale netwerken, waardoor De Nacht van de Ideeën een wereldwijd evenement wordt.

Na het succes van de editie in 2016 te Parijs, die duizenden mensen bijeenbracht, biedt het Franse culturele netwerk in het buitenland nu De Nacht van de Ideeën aan in bijna 102 culturele hoofdsteden over de hele wereld aan met een gesynchroniseerde en participatieve organisatie en aanbod. Na Londen, Berlijn en New York heeft de formule zich verspreid naar vele steden zoals Athene, Tokio, Rabat, Casablanca, Buenos Aires, Tel Aviv en Praag.

De Nacht van Ideeën in België: een intercultureel en interdisciplinair evenement

- De eerste editie van de Nacht van de Ideeën in België had als titel Repenser le commun en vond plaats op 26 januari 2017 in het WIELS in Brussel. Vele bezoekers verzamelden zich rond de sprekers: filosofen Laurent de Sutter, Christian Laval, Maurizio Lazzarato en Phillippe van Parijs, kunstenaars Marie-José Malis, Ivana Müller en Christophe Meierhans, VUB-voorzitter Caroline Pauwels en journalist Karl Van den Broeck.
http://www.francebelgiqueculture.com/creation/la_nuit_des_idees_en_belgique_2017.htm

- De tweede editie van de Nacht van de Ideeën in België vond plaats op 25 januari 2018 in het MAD (Museum voor Mode en Design) in Brussel, de Vooruit in Gent en het MoMu (Modemuseum) in Antwerpen. Het evenement bracht meer dan 600 mensen samen rond de filosofen Laurent de Sutter en Lieven de Cauter, de architect Jean-Philippe Vassal, de psychoanalyticus Gérard Wajcman, de dichters Tom Van de Voorde en James Noël.
http://www.francebelgiqueculture.com/creation/la_nuit_des_idees_2018.htm

- De derde editie van de Nacht van de Ideeën in België, met als titel Urgences!, vond plaats op 31 januari 2019 in KANAL-Centre Pompidou in Brussel, in het M HKA in Antwerpen, in het Théâtre de Liège en Cité Miroir in Luik. Vele bezoekers verzamelden zich rond de sprekers: politici Paul Magnette en Justine Lacroix, filosofen Chantal Mouffe, Jean-Marc Ferry, Vinciane Despret, Luuk van Middelaar, François De Sme en Geneviève Fraisse, journalisten Guillaume Pitron en Wouter Hillaert, historici Herman van Goethem en Philippe Artières, toneelschrijfsters Claire de Ribaupierre en Camille Louis, en ook Frédéric Ferrer (regisseur), Alice Audouin (oprichtster van Art of change), Maarten Vanden Eynde (kunstenaar), Ivana Müller (choreografe), Valérie Cabanes (essayiste), Sara Selma Dolorès (actrice), Massimo Furlan (kunstenaar), Mathieu Larnaudie (schrijver).
http://www.francebelgiqueculture.com/creation/la_nuit_des_idees_2018.htm

-De vierde editie van de Nacht van de ideeën in België had als thema Etre Vivant en vond plaats op 30 januari 2020 in BOZAR (Brussel), in de Universiteit en het Theater van Luik.
Meer dan 800 mensen kwamen in beide steden samen om te luisteren naar Bruno Latour, Nathalie Ergino en Ann Veronica Janssens, Camille de Toledo en Maud Gripon, Félicien Bogaerts, Adelaïde Charlier, Gilles Clément en Pascal Claude, Emmanuelle Grangier en het P.A.S. bedrijf in Brussel, en Philippe Meirieu, Stéphane G. in Luik. Roussel, Caroline Lamarche, Vinciane Despret, Vladimir Couprie en zijn hond.
http://www.francebelgiqueculture.com/reseau/la_nuit_des_idees_2020_en_belgique.htm