Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Onderwijs
op

19


april


- 2023 -

Prijsuitreiking Haikuwedstrijd


De Haikuwedstrijd werd in 2009 gelanceerd door de Ambassade van Frankrijk in België om het Frans als vreemde taal te helpen promoten. De wedstrijd is ondertussen ook geëvolueerd: sinds 2013 kunnen de leerlingen van alle middelbare scholen en het volwassenenonderwijs in Vlaanderen en het oosten van België deelnemen. In 2015 raakte ook de Ambassade van Japan betrokken door een trofee uit te reiken voor de beste haiku.

Vandaag is de wedstrijd algemeen bekend en wordt hij op nationaal niveau georganiseerd. Sinds 6 jaar gebeurt dit ook op Europees niveau en sinds 4 jaar wereldwijd.

Via die creatieve en artistieke uitlaatklep werken leerkrachten met hun leerlingen aan taalkundige, didactische en pedagogische waarden. Een haiku schrijven vereist namelijk onderzoek naar woordenschat om het juiste aantal verzen te verkrijgen. Zo'n 1300 leerlingen uit een vijftigtal scholen nemen deel aan de wedstrijd. Ook de leerkrachten kunnen hun kans wagen in een aparte categorie.

Per categorie worden drie laureaten geselecteerd, goed voor in totaal 15 laureaten. Elk van hen krijgt zijn haiku op een bladwijzer afgedrukt.

De prijsuitreiking vindt plaats op 19 april 2023.