Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Wetenschap en universiteiten
van

29


september


- 2020 -
tot

31


oktober


- 2020 -

3 vragen aan Siewert Hugelier

In het kader van een mobiliteitbeurs voor kort verblijf voor doctoraatsstudenten en postdoctoraatsstudenten.


De Franse ambassade in België heeft een mobiliteitbeurs voor kort verblijf (1 maand) aangeboben voor doctoraatsstudenten en postdoctoraatsstudenten die naar Frankrijk gaan in het kader van een PHC-Tournesol-project.

Proficiaat aan onze eerste beurshouder, Siewert Hugelier!



-Kunt u over uzelf praten?

Mijn naar is Siewert Hugelier, ik ben nu een postdoctoraatsstudent in de Lab for NinoBiology in Leuven (België). Ik ben hier in België geboren maar ik heb al de gelegenheid gehad om in veel landen te verblijven zoals Denemarken, Frankrijk, Polen, Spanje of Israël voor mijn studies of voor mijn onderzoekactiviteiten. Tijdens mijn proefschrift, die ik aan de Universiteit van Lille gedaan heb, vond ik leuk in een zeer internationale wetenschappelijke omgeving te werken en dat wil ik mijn helen leven blijven doen. Zo kan ik leren over de vreemde culturen en de kleine gewoontes, die de verschillen tussen on maken, om mensen van over de hele wereld beter te begrijpen. Ik ben chemicus in opleiding en heb daarna mijn doctoraat in chemometrie, beeldvorming en spectroscopie. Nu werk in als een datawetenschapper op het gebied van (bio-)chemie over onderwerpen van celbeeldvorming in fluorescentiemicroscopie.


-Kunt u uw project breschrijven?

In het Labo voor NanoBiology in Leuven (België) werken we op fluorescentiemiscroscopiebeelden die door onconventionele technieken verkregen worden, in het bijzonder superresolutie. We ontwikkelen methoden die kunnen helpen om structuren en interactie in menselijke cellen beter te visualiseren op een nanoschaal. Op dit gebied beheersen we vooral het aspect van de beelden en gegevensverwerking maar we hebben niet veel ervaring met de voorbewerking en de nabewerking van de verschillende gegevens die essentieel zijn om informatie, enerzijds, beter te kunnen extraheren en, anderzijds, beter weer te geven. De ervaring die ik tijdens mijn proefschrift met deze aspecten opgedaan heb stelt me in staat om andere onderzoekers te helpen om chemische beelden beter te analyseren op basis van hun behoeften.

In de pratijk is het doel van het tegenvoordig project de chemometrische methoden te ontwikkelen en te passen om de fundamentel beperking te omzeilen die nog steeds aanwezig zijn in de fluorescentiemicroscopie, bijvoorbeeld in de fotodegradatie tijdens acquisities die tot gevolg heeft dat de fluorescende sonde te snel verwoest worden, d.w.z. voordat het signaal optimaal kan worden opgenomen. Dit effect kan het belankrijste effect zijn dat nodig is om de informatie van belang is te extraheren en een superopplosend beeld ban maximaal contrast en optimale resolutie te produceren. Met behulp van een benadering die geïspireed is door signaalverwerkingsalgoritmen, kunnen we deze fotodegradatiesignatuur scheiden van ons signaal van interesse en beelden verkrijgen met een beter contrast, een betere ruimtelijke resolutie en, uitendelijk, een betere representatie van de nanoscopisch structuur.


-In welk opzicht is deze mobiliteitsbeurs voor Frankrijk een troef in uw onderzoek?

Om te beginnen kan ik, met deze mobliliteitsbeurs terrugaan naar Frankrijk, in het labo waarin ik mijn proefschrift gedaan heb, de LASIRE (DYNamics, Nanoscopy and CHEMometrics, U Lille CNRS). De actieve samenwerking van dit onderzoekteam met mijn labo is, sinds 2019, geformaliseerd door een contract van de International Associated Laboratories (U Lille, KU Leuven). Wetenschappelijk gezien, in dit labo werken, helpt mij met deskundigen werken op het gebid van chemometrie/spectrum een beeldverwerking. Het is belangerijk de (voor)behandelingsmethoden aan te passen aan het gestelde probleem en de opgedane ervaring in de groep van Pf. Ruckebsuch is een onmiskenbare troef. Dit stelt ons in staat om de ontwikkeling van het werk dat meer dan twee jaar gelegen begonnen is af te ronden en toe te passer op beeldvormingsgegevens die moeilijk te exploiteren zijn met meer conventionele benaderingen. Daarnaast kan ik gebruik maken van de fluorescentiemicroscopie-opstellingen die beschikbaar zijn in het Franse Laboratorium om gegevens te vrekijgen over de internasiering van fluorescendere sondes.

Ten slotte, de mobiliteirsbeurs is ook een validatie van mijn werk en het toont het belang van dit project in de gemeenschap. Dan, het is ook een zeer belonend persoonlijk aspect voor aanvragen van anderen projecten of subsidies. Ik ben ook er trots op om deel te nemen aan bilaterale onderzoekprojecten tussen twee regio’s/landen waar ik me thuis voel.