Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Wetenschap en universiteiten
van

21


april


- 2021 -
tot

30


juni


- 2021 -

B.U.T.: een nieuwe ‘Licence professionnelle’-opleiding


De Franse Ambassades in België en Zwitserland en de Instituts Français in Luxemburg en Nederland hebben op 21 april 2021 een webinar georganiseerd: 'Hervorming van de B.U.T.-opleiding: nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met Frankrijk'. Stéphane Lauwick, directeur van het I.U.T. du Havre en vicevoorzitter internationale betrekkingen van de Association des Directeurs d'I.U.T. (ADIUT) gaf een presentatie over de hervorming alsmede de kansen die deze biedt voor studentenmobiliteit, zowel voor studieperiodes als voor stages.

Het publiek bestond hoofdzakelijk uit coördinatoren internationalisering, mobiliteitsverantwoordelijken, departementshoofden en docenten Frans van Belgische, Zwitserse, Nederlandse en Luxemburgse hogescholen. Wat België betreft, was het aantal vertegenwoordigers van instellingen uit de Federatie Wallonië-Brussel en Vlaanderen ongeveer even groot.

In 2019 initieerde het Franse ministerie van Hoger Onderwijs een hervorming van de 'Licence professionnelle'-opleidingen wat heeft geleid tot het ontstaan van een nieuwe driejarige 'Licence professionnelle', genaamd ‘Bachelor Universitaire de Technologie’ (B.U.T.). De Instituts Universitaires de Technologie (IUT) zullen deze opleidingen, vergelijkbaar met een driejarige bachelor aan een hogeschool, vanaf het academiejaar 2021 aanbieden. Hierdoor kunnen de IUT’s zich verder internationaliseren.

De I.U.T.’s in een paar regels

Frankrijk telt 108 Instituts universitaires de technologie (I.U.T.), verspreid over Europees Frankrijk en Overzees Frankrijk. Elk jaar leiden de Franse IUT's ongeveer 150.000 jongeren op voor beroepen in de dienstensector (juridisch, commercieel, sociaal, enz.) en in de industrie (industriële engineering, elektriciteit, elektronica, enz.); in totaal worden in de I.U.T.'s 24 programma's ontwikkeld.

Een nieuwe ‘Licence professionnelle’-opleiding

Tot nu toe leidden deze in 1966 opgerichte instellingen hoofdzakelijk studenten op tot het BAC+2-niveau. Sinds het begin van de jaren 2000 konden de I.U.T.’s ook studenten toelaten en na één jaar ‘licence professionnelle’-diploma’s uitreiken.

Voortaan kunnen studenten die na het baccalauréat worden toegelaten, een volledige opleiding volgen die tot een Bac+3 leidt en aan het eind van hun B.U.T.-opleiding een ‘Licence professionnelle’-graad behalen.

De opleidingen zijn progressieve 'specialisaties' die studenten de mogelijkheid bieden zich te richten op een bepaald expertisegebied binnen een van de 24 aangeboden richtingen. De keuze van de richting wordt vanaf het tweede jaar gemaakt. Slechts 3 richtingen bieden specialisatievakken vanaf het eerste jaar aan: Génie Biologique, Information Communication en Carrières Sociales.

Het Diplôme Universitaire de technologie (DUT) wordt na 2 jaar als intermediair diploma uitgereikt aan studenten die binnen deze BUT-opleiding 120 Europese studiepunten hebben gevalideerd. Vanaf het academiejaar 2021 zullen de opleidingen aan de I.U.T.’s dus een jaar langer duren. Dankzij dit extra opleidingsjaar kunnen de I.U.T.’s hun cursussen internationaliseren. Zo zullen zij samenwerkingen kunnen aangaan met hogescholen van de Federatie Wallonië-Brussel en Vlaanderen, in het bijzonder via Erasmus+-partnerschappen.

Op deze informatiesessie volgt een tweede webinar (tweetalig Frans en Nederlands) over hybride mobiliteit en het nieuwe Erasmus+-programma op 4 mei van 10:30 tot 12:30 uur:
https://www.francebelgiqueculture.com/sciences_universite/webinaire-mobilite-hybride-et-erasmus-.htm

Voor meer informatie over de B.U.T.-opleidingen: https://www.campusfrance.org/fr/formation-le-nouveau-bachelor-universitaire-de-technologie

Voor vragen kan u ons contacteren via: bruxelles@campusfrance.org