Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Wetenschap en universiteiten
van

05


februari


- 2024 -
tot

30


april


- 2024 -

Doctoriales franco-belges de l'AgriTech - Oproep tot kandidaatstelling


OPROEP TOT KANDIDATEN
“Doctoriales franco-belges de l’AgriTech”
17-21 juni 2024 in Limoges (Frankrijk)

In het kader van hun programmatie 2024 organiseren de Ambassade van Frankrijk in België, de universiteit van Limoges en Technopôle Ester van 17 tot 21 juni 2024 in Limoges de 2de editie van de “Doctoriales franco-belges de l’AgriTech” (Editie 2023).

8 Belgische doctoraatsstudenten zullen in het kader van deze oproep worden geselecteerd. De reis- en verblijfskosten van de laureaten, in Limoges van 17 tot 21 juni 2024, worden gedekt door een beurs die wordt toegekend door de Ambassade van Frankrijk in België. Kandidaten kunnen zich aanbieden tot 30 april 2024 (hieronder wordt de procedure beschreven).

Doel: 
De Doctoriales stelt zich tot doel om een nieuwe onderzoeksdynamiek op gang te brengen tussen Franse en Belgische teams die onderzoek verrichten rond AgriTech (bv: nieuwe energiebronnen, agrivoltaïsme, gegevensbeheer en -bescherming, artificiële intelligentie, mechatronica, robotica, optimalisatie van de hulpbronnen, enz.) en zo bijdragen tot projecten op Europese schaal, maar ook projecten rond innovatief ondernemerschap en hun financiering.

5 dagen lang zullen de jonge onderzoekers deelnemen aan workshops gewijd aan:
-de onderzoeksmethodologie (hulpmiddelen voor publicatie, woordvoering voor een publiek, bibliografische hulpmiddelen, enz.),
- initiatie tot het opzetten van Europese projecten
- financiering van het onderzoek,
- ondernemerschap.

Deze opleidingssessies worden gevolgd door bezoeken aan onderzoeksinstellingen en uitwisselingen met de lokale wetenschappelijke teams.

De programmatie kadert in de strategie “French AgriTech “ van de Franse ministeries van Landbouw, Economie en Hoger Onderwijs en Onderzoek die onderzoek en innovatie willen ondersteunen ten dienste van voedselsoevereiniteit, duurzaamheid, veerkracht en concurrentievermogen van de landbouw.

Voor meer details over French AgriTech: 

Voordelen van de beurs: 

Tijdens het verblijf in Frankrijk biedt de beurs de onderzoeker van het Belgische laboratorium de volgende voordelen:
- Verblijfskosten,
- Ziekteverzekering,
- Toegang tot huisvesting en tenlasteneming van de maaltijden,
- Reiskosten betaald door Campus France.

Criteria om in aanmerking te komen:
- Doctoraatsstudent of doctor die zijn thesis heeft verdedigd in de afgelopen 5 jaar, verbonden aan een Belgisch laboratorium
- Onderzoek verrichten in het domein van AgriTech 
Bijvoorbeeld: Agrivoltaisme, nieuwe energiebronnen, gegevensbeheer en -bescherming, artificiële intelligentie, mechatronica, robotica, optimalisatie van de hulpbronnen, duurzame exploitatie en klimaatimpact, enz.
- Vereist niveau voor kennis van de Franse taal: B1 (een deel van de workshops en uitwisselingen kunnen plaatsvinden in het Engels)

De kandidaatstellingen zullen worden onderzocht op basis van de volgende documenten :
- cv van de kandidaat (1 pagina)
- aanbevelingsbrief van de directeur van het Belgische laboratorium

Stuur deze documenten vóór 30 april 2024 naar de Ambassade van Frankrijk in België op het volgende adres: ines.loge@diplomatie.gouv.fr

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Frédéric Beaumont, attaché wetenschappelijke en universitaire samenwerking: frederic.beaumont@diplomatie.gouv.fr