Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Wetenschap en universiteiten
van

16


maart


- 2021 -
tot

21


maart


- 2021 -

Hervé Le Tellier, Choix Goncourt de la Belgique 2020


De Choix Goncourt de la Belgique 2020 gaat naar:
Hervé Le Tellier
voor
L’Anomalie,
uitgegeven bij Gallimard.


Choix Goncourt de la Belgique

De Choix Goncourt de la Belgique is een organisatie van de Franse ambassade, het Agence universitaire de la Francophonie en Europe de l’Ouest, de Alliance Française de Bruxelles-Europe en Passa Porta, het internationaal literatuurhuis in Brussel. Het project wordt ondersteund door La Première (RTBF).

De Académie Goncourt erkent de Choix Goncourt de la Belgique officieel als een van de 21 buitenlandse Goncourtprijzen. De Belgische organisatoren willen met deze literaire prijs de Franstalige literatuur en cultuur in België promoten en studenten de gelegenheid geven om hedendaagse literatuur te analyseren en te becommentariëren.

Editie 2020

Voor de editie 2020 bestond de jury uit 16 vertegenwoordigers van 16 Franstalige en Nederlandstalige universiteiten (1) en hogescholen(2). Gedurende de drie uur durende online beraadslaging bespraken de studenten de inhoud, vorm, thematiek en schrijfkwaliteit van de geselecteerde werken. Hervé Le Tellier werd de uiteindelijke laureaat voor L’anomalie. 

Le Tellier is hiermee de vijfde winnaar van de Choix Goncourt de la Belgique. Hij volgt Santiago H. Amigorena op, die vorig jaar werd bekroond voor Le Ghetto Intérieur.

De studenten waarderen het hybride karakter van L'Anomalie, een filosofische overpeinzing waarin de auteur verschillende literaire vormen aanraakt. Hij werpt daarbij een kritische blik op het menselijke leven, waarin fictie vaak niet veraf lijkt. Het is een buitengewoon origineel en tegelijkertijd toegankelijk werk met een pakkende en spitsvondige plot. De jonge Belgische lezers prijzen tevens de humor van Le Tellier.

De prijsuitreiking vond op dinsdag 16 maart plaats in de Résidence de France in Brussel, in de aanwezigheid van Hélène Farnaud-Defromont, de Franse ambassadrice, Pierre Assouline, lid van de Académie Goncourt en peter van de Choix Goncourt de la Belgique, en Caroline Lamarche, winnares van de Prix Goncourt de la Nouvelle in 2019 en meter van de Choix Goncourt de la Belgique.

De Franse ambassadrice, mevrouw Hélène Farnaud-Defromont:
'We zijn er trots op dat we ondanks de gezondheidscrisis deze prijs hebben uitgereikt en de literaire wereld een extra boost hebben gegeven. De Choix Goncourt de la Belgique heeft volgens ons namelijk een aantal belangrijke
verdiensten. Zo brengt de prijs nieuwe Franstalige literaire werken onder de aandacht van het brede publiek. Bovendien krijgen onze jongeren als jury een centrale rol toebedeeld. Die focus op de jongere generatie is een belangrijk element in de betrekkingen tussen België en Frankrijk.'

Hervé Le Tellier:
'Deze erkenning geeft me zeer veel voldoening. Tegelijk heb ik ook spijt dat ik één van mijn personnages, Lucie Bogaert, niet als een Belgische neerzette. Jammer, met zo’n typisch Vlaamse naam.'

Tijdens het komende Passa Porta Festival volgt een uitgebreid interview met Hervé Le Tellier, net als beelden van de uitreiking van 16 maart. 

Het geheel wordt gratis uitgezonden op 23 maart om 18u30. De opname blijft beschikbaar tot en met 5 april 2021.
Alle info en links naar het online platform van het Passa Porta Festival via passaporta.be 

----
(1) UCLouvain, Université Libre de Bruxelles, Université de Liège, Université de Mons, Université de Namur, Université Saint-Louis Bruxelles, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent. 
(2) HELMO (Haute Ecole Libre Mosane), HEL (Haute Ecole de la ville de Liège), HEPHC (Haute Ecole Provinciale de Hainaut Condorcet), HEG (Haute Ecole Galilée), Odisee Hogeschool, Karel de Grote Hogeschool, HENALLUX.