05
mei
- 2021 -
23
mei
- 2021 -
Hybride mobiliteit in Europa en het Erasmus+-programma 2021-2027
Hybride mobiliteit en het Erasmus+ programma 2021-2027: nieuwe kansen voor samenwerking met Frankrijk
De studentenpopulatie bedroeg in 2018 wereldwijd 225 miljoen studenten. In datzelfde jaar hadden 5,5 miljoen studenten, oftewel 2,5% van hen, een buitenlandse studie-ervaring. Het jaar 2020 had een recordjaar moeten worden met een totaal aantal mobiliteitsstudenten van meer dan 6 miljoen. De Covid-19 pandemie heeft echter een einde aan deze groei gemaakt en heeft grote gevolgen gehad voor de mobiliteit van studenten.
Door de gezondheidscrisis kwamen de traditionele vormen van internationale mobiliteit op losse schroeven te staan en kregen alternatieven voor mobiliteit, die voorheen marginaal waren, een hernieuwde belangstelling: afstandsonderwijs, virtuele mobiliteit, enz. Tegelijkertijd leidt de pandemie ertoe dat studenten en instellingen voor hoger onderwijs de voorkeur geven aan regionale mobiliteit ten koste van intercontinentale mobiliteit. Deze tendensen zouden zich ook post-COVID door kunnen zetten, gezien het toenemende belang dat jongeren en hun instellingen hechten aan duurzaamheid.
Tegen deze achtergrond hebben de Franse ambassades in België en Zwitserland, de Franse instituten in Nederland en Luxemburg op 4 mei 2021 een webinar georganiseerd over het thema hybride mobiliteit en het Erasmus+ programma 2021-2027.
Nieuwe strategieën voor studentmobiliteit
Geconfronteerd met de crisis hebben hoger onderwijsinstellingen zeer korte tijd een aanbod van online cursussen ontwikkeld waarmee een zekere vorm van internationalisering kon worden behouden. Het aanbod van online cursussen en colleges, is in Frankrijk aanzienlijk gegroeid, zoals blijkt uit de catalogus Campus France 'Ma formation à distance'. Daarnaast zijn er interessante initiatieven voor virtuele mobiliteit ontstaan die de belangstelling van studenten hebben gewekt (online workshops voor kunstscholen in het oosten van Frankrijk, het E-Tandem-project van KdG, het 3Di-project van INSA Toulouse, het FLE-project van HOGENT). De fysieke mobiliteit van studenten blijft van primair belang, en op lange termijn zou hybride mobiliteit - een combinatie van virtuele en fysieke mobiliteit - zich kunnen ontwikkelen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat zij toegankelijker is voor mensen die ver van de traditionele mobiliteit af staan.
Het Erasmus+-programma past zich aan deze ontwikkeling aan
Om aan deze groeiende behoefte tegemoet te komen, is het Erasmus+-programma geëvolueerd en biedt het sinds 1 juni 2020 de mogelijkheid om hybride mobiliteit te financieren; deze mobiliteit is ook opgenomen in het Erasmus+-programma 2021-2027. De fysieke mobiliteit blijft belangrijk en deze component moet een integraal deel uitmaken van de gefinancierde projecten, maar het is nu mogelijk om daarnaast ook virtuele uitwisselingscomponenten te integreren.
Met het oog hierop, was de doelstelling van dit tweetalige (Frans/Nederlands) webinar drieledig:
- informatie verstrekken over het Erasmus 2021-2027-programma, met name over mogelijke financiering voor hybride mobiliteit ;
- de deelnemers inspireren door het delen van best practices van instellingen die specifieke mobiliteitsprojecten hebben ontwikkeld;
- deelnemers die dat wensen in staat stellen nieuwe partners te vinden in Frankrijk, België, Nederland, Luxemburg en Zwitserland, partnerlanden binnen het Erasmus+-programma.
U vindt hier het programma van het webinar terug:
https://www.
Higher Education and Erasmus+
« Projet 3Di - Mobilité virtuelle et l’industrie du future à travers la fabrication additive FDM », Pr. Anna Carla Araujo, INSA Toulouse (France/Italie)
« Projet E-tandem », Pr. Isabelle Werbrouck, Management & Technologie, Karel de Grote Hogeskole (Belgique/France)
« Projet Open Virtual Mobility : un référentiel de compétences pour la mobilité virtuelle », Deborah Arnold, Cheffe et coordinatrice de projets nationaux et internationaux AUNEGe