Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Wetenschap en universiteiten
van

23


september


- 2020 -
tot

25


september


- 2020 -

Nuits Film & Science 2020


Het Frans-Nederlandse festival van korte films en debatten is terug voor een derde editie in het teken van de watergerelateerde Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN: een hulpbron, bron van rijkdom en verbinding tussen mensen en continenten, water is een gewild goed.

Hoewel het lang beschouwd werd als een onuitputtelijke bron, is zoet water vandaag de dag steeds schaarser. Het betreft slechts 2,6% van al het water dat op aarde beschikbaar is. Daardoor heeft water in enkele regio’s van de wereld al een strategisch belang. Twee opvattingen over water als ’grondstof’ staan diametraal tegenover elkaar: de een ziet water als een gemeenschappelijk goed dat openbaar beheer vereist, de ander ziet water als handelswaar binnen een competitieve markt. Deze twee filosofieën leiden tot radicaal verschillende benaderingen van de kwestie. Als water een handelsartikel is, onder welke voorwaarden kan het dan op de markt worden gebracht? Als water een publiek goed is, welke internationale organisatie is er dan verantwoordelijk voor? Hoe kunnen kwetsbaren worden beschermd? Hoe kan water gratis worden geleverd aan degenen die het het meest nodig hebben?

Landbouw, industrie en huisvesting zijn nauw met elkaar verbonden, in Europa, waar elk verantwoordelijk is voor ongeveer een derde van het watergebruik. Op wereldschaal verbruikt de landbouw ongeveer 70% van de watervoorraden (tegenover slechts 10% voor steden) voornamelijk door irrigatie. Twee derde van dit zoet water ligt vast in gletsjers in de pool- en berggebieden. Dit intensieve gebruik maakt dat de waterreserves drastisch krimpen en draagt bij aan de vervuiling en het "overgebruik" van zeeën en oceanen. Het is dan ook van toenemend belang gewassen te produceren die zijn aangepast aan het klimaat. Op deze manier kunnen lozingen en inname van water, hetzij uit meren, rivieren of zeeën en oceanen, tot een minimum beperkt worden en vermindert de menselijke invloed op de watervoorraden en de kwaliteit van de ecosystemen. Wetenschappers hebben aangetoond dat de steeds frequentere droogteperiodes, een directe invloed hebben op oorlogen en honger in de wereld. Een goed beheer van de watervoorraden is een essentieel onderdeel van elke strategie voor duurzame ontwikkeling en behoud van de biodiversiteit. Het is evenzeer van cruciaal belang voor politieke stabiliteit.

In het kader van het Blauwe Jaar van het Institut français des Pays-Bas, biedt de derde editie van de Film & Science Nights drie online avonden rond twee Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties: toegang voor iedereen tot duurzaam beheerde water- en sanitaire voorzieningen (Doelstelling 6) en behoud en duurzame exploitatie van oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen voor duurzame ontwikkeling (Doelstelling 4).

Dit essentiële thema van Frans-Nederlandse samenwerking komt aan bod door middel van de vertoning van korte films en interactieve debatten met deskundigen van grote onderzoekscentra, universiteiten en bedrijven die actief zijn op het gebied van oceaan-, zee- en waterbeheer.


Informatie en programme op de website van de Frans ambassade in Nederland