Tournesol FL is het samenwerkingsprogramma 'Hubert Curien' (Partenariat Hubert Curien/PHC) voor de uitwisseling van onderzoekers, opgericht samen met de Vlaamse Gemeenschap van België. In Frankrijk wordt het programma uitgevoerd door de Franse ministeries van Europa en Buitenlandse Zaken (MEAE) en van Hoger Onderwijs, Onderzoek (MESR). In België wordt het uitgevoerd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek van Vlaanderen (FWO).
Uiterste datum voor het samen indienen van een kandidatuurdossier: 30 maart 2023
Oproep tot kandidaatstelling
LET OP: hier gaat het om de PHC met de Vlaamse gemeenschap van België. Voor de PHC met de Franse gemeenschap van België (federatie Wallonië-Brussel):
klik hier.
Belangrijke opmerking: deze pagina bevat specifieke informatie voor dit programma. Gemeenschappelijke informatie over alle PHC's die worden beheerd door Campus France (presentatie, selectiecriteria, contacten, ...) vindt u op de pagina met de
algemene presentatie.
- Om welke projecten gaat het?
- Voorwaarden voor teams om in aanmerking te komen
- Criteria voor de evaluatie van projecten
- Comité voor selectie van de projecten
- Werkwijze
- Welke uitgaven komen in aanmerking?
- Intellectuele eigendom
- Opvolging van de projecten
- Praktische werkwijze om een project in te dienen
- Zich kandidaat stellen
- Uw mobiliteit beheren
- Contactpersonen voor het programma
Om welke projecten gaat het?
Dit programma is bedoeld om uitmuntende wetenschappelijke en technologische uitwisselingen tussen de laboratoria van beide landen tot stand te brengen. De focus ligt daarbij op nieuwe samenwerkingen en de deelname van jonge onderzoekers en doctorandi.
Het programma betreft alle wetenschappelijke domeinen, met inbegrip van sociale en menswetenschappen.
Bijzondere aandacht gaat uit naar projecten waarvan de thema's verband houden met die van de kaderprogramma's voor onderzoek en innovatie "Horizon Europe".
Voorwaarden voor teams om in aanmerking te komen
De oproep tot kandidaatstelling staat open voor onderzoekers van onderzoekslaboratoria die verbonden zijn aan instellingen voor hoger onderwijs of onderzoeksorganisaties.
Voor projecten die reeds steun hebben ontvangen in het kader van dit programma kan een nieuwe aanvraag worden ingediend onmiddellijk na de voltooiing ervan. Nieuwe samenwerkingen met een gelijke beoordeling krijgen voorrang.
Enkel kandidatuurdossiers die door de partneronderzoekers samen zijn ingediend bij de bevoegde autoriteiten van het programma in Vlaanderen (FWO) worden ontvankelijk verklaard. Franse onderzoekers moeten dit navragen bij hun partner.
De namen van de Franse en Vlaamse projectleiders in de dossiers die samen bij de Vlaamse en Franse autoriteiten zijn ingediend, moeten dezelfde zijn.
Criteria voor de evaluatie van projecten- Wetenschappelijke kwaliteit van het project en de teams.
- Belang van de samenwerking en de complementariteit van de Franse en de buitenlandse teams.
- Mogelijkheden om het project te structureren of te benutten: netwerkprojecten met een Europese dimensie worden als prioritair beschouwd. (De onderzoekers kunnen ook een kandidatuur indienen in het kader van een andere PHC over hetzelfde onderzoeksthema.)
- Actieve deelname van jonge onderzoekers, meer bepaald doctorale en postdoctorale onderzoekers. In dit verband zal bijzondere prioriteit worden gegeven aan:
- Projectleiders met maximaal 12 jaar postdoctorale ervaring/anciënniteit (vanaf de datum waarop het doctoraat is behaald).
- Projecten die worden uitgevoerd door masterstudenten of onderzoekers met maximaal 12 jaar postdoctorale ervaring/anciënniteit (vanaf de datum waarop het doctoraat is behaald).
De projecten die in aanmerking komen worden onderworpen aan een afzonderlijke wetenschappelijke evaluatie door alle partijen. Daarna overleggen de autoriteiten van beide landen met elkaar om de evaluaties te vergelijken en samen te beslissen over de steun die aan de geselecteerde projecten zal worden toegekend.
Aan Franse zijde zorgt de Délégation des Affaires Européennes et Internationales (DAEI) van het Franse ministerie van Hoger Onderwijs en Onderzoek (MESR) voor de wetenschappelijke beoordeling van de dossiers.
Werkwijze1/ De financiering wordt jaarlijks toegekend, gedurende twee opeenvolgende jaren.
De financiering moet opgebruikt zijn tussen 1 januari en 31 december van het betrokken jaar en mag niet worden overgedragen naar het volgende jaar.
De financiering dekt enkel de kosten van de mobiliteit tussen de twee landen van de onderzoekers die bij het programma betrokken zijn.
Projecten die op 15 november nog geen gebruik hebben gemaakt van het beschikbare krediet, krijgen geen financiering voor een tweede jaar.
Alle andere financieringen die nodig zijn om de gezamenlijke projecten te kunnen uitvoeren, moeten uit de eigen middelen van de partnerlaboratoria of uit andere bronnen komen.
2/ Voorwaarden voor verlenging met een tweede jaar
De verlenging van kredieten voor een tweede jaar is onderworpen aan de volgende voorwaarden:
- Een optimaal gebruik van de financiering die voor het eerste jaar is toegekend.
- De indiening van een voortgangsverslag dat inzicht geeft in de wetenschappelijke resultaten die behaald zijn (1 bladzijde in vrij formaat) en de uitgevoerde of nog uit te voeren uitwisselingen.
- De indiening van een financieel verslag over de uitgevoerde of geplande acties vóór het einde van het kalenderjaar.
Het voortgangsverslag en het financieel verslag moeten vóór 15 oktober van het eerste jaar verstuurd worden naar de Franse ambassade (zie hieronder voor de contactpersoon van het programma).
Welke uitgaven komen in aanmerking?- Per project wordt maximaal
2000 euro toegekend
voor het eerste en tweede jaar.
- De middelen die door Frankrijk worden toegekend, dekken uitsluitend de verblijfs- en reiskosten van de onderzoekers van het Franse team:
-
Verblijfsvergoeding:
125 EUR/dag,
-
Reisvergoeding: vergoeding van de werkelijke kosten, tot maximaal
400 EUR per heen- en terugreis.
De projectverantwoordelijken moeten zelf alle nodige maatregelen nemen om de intellectuele eigendom te beschermen.
Lees aandachtig het
bijgevoegde document over de best practices, meer bepaald over de regels inzake intellectuele eigendom. De indiening van een project houdt de facto in dat alle partijen zich aan die regels houden.
Uiterlijk drie maanden na afloop van de projecten moet een wetenschappelijk en financieel eindverslag ingediend worden.
De Franse projectverantwoordelijken moeten het
verslagmodel gebruiken dat hier gedownload kan worden en het binnen de voorziene termijn bij hun onlinedossier voegen.
- Het verslag moet binnen dezelfde termijn ook naar de Franse ambassade worden gestuurd (zie contactpersoon voor het programma).
Publicaties die in het kader van dit project worden geschreven, moeten de steun vermelden van het Franse Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken (MEAE) en het Ministerie van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie (MESR).
Gelieve eerst de pagina met de meest gestelde vragen door te nemen (
“FAQ et contact”) voor u informatie opvraagt.
- Opening van de oproep:
17 januari 2023- Uiterlijke datum voor het samen indienen van de kandidatuurdossiers:
30 maart 2023- Controle of de projecten in aanmerking komen:
april 2023- Vergadering van het selectiecomité:
oktober 2023- Verspreiding van de resultaten (extranet Campus France)
http://chercheurs.campusfrance.org:
december 2023
- Kennisgeving van de enveloppe per e-mail en start van de projecten:
februari 2024
Aan de projectleiders wordt gevraagd om hun dossier op voorhand in te dienen. Zo voorkomt u dat technische problemen de tijdige indiening van uw aanvraag in gevaar brengen.
De dossiers mogen in het Frans of het Engels worden ingediend.