Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Wetenschap en universiteiten
van

17


juni


- 2024 -
tot

21


juni


- 2024 -

Terugblik op het Frans-Belgische evenement AgriTechs 2024


Het Frans-Belgische 'AgriTechs voor onderzoek en innovatie' ging voor het tweede jaar op rij door in Limoges. Organisatoren van het evenement zijn de Franse Ambassade in België, Ester Technopôle, Limoges Métropole en de Universiteit van Limoges. Dankzij het innovatieve format konden 30 doctoraatsstudenten uit Frankrijk en België hun kennis en methodologieën met elkaar vergelijken. Het is een transdisciplinair doctoraal opleidingsprogramma waar onderzoeksseminars en lezingen afgewisseld worden met sensibilisering rond ondernemingszin en uitdagingen.
 
Het evenement toverde Limoges 4 dagen lang om in de hoofdstad van AgriTechs. De beste experts uit België en Frankrijk gaven er hun mening over de uitdagingen die naar voren waren geschoven door 6 grote spelers uit de landbouwsector in de regio Nouvelle-Aquitaine.
 
Heel wat mensen en organisaties namen ook deel aan de gespecialiseerde beurs: 36 start-ups, bedrijven en institutionele spelers uit de agritechsector kwamen er samen in vier thematische dorpen ('Water, milieu en energie', 'Begeleiding en financiering', 'Digital, robotica en landbouw 4.0' en tot slot 'Agrovoeding'). Ook de Belgische universiteiten waren present: de ULB en haar incubator 'CAP Innove' en de KU Leuven hadden allebei een eigen stand. Er liepen ook heel wat studentenambassadeurs rond uit de universiteiten van Gent, Hasselt, de KU Leuven, Bergen en ILVO om er kennis te maken met het agritech-ecosysteem van de regio Nouvelle Aquitaine. Dit onderdeel van het evenement werd ingeleid door bijdragen van de burgemeester van Limoges (de heer Emile-Roger Lombertie), de voorzitter van de Universiteit van Limoges (mevrouw Isabelle Klock Fontanille) en de voorzitter van de Landbouwkamer van Limousin, die allen benadrukten hoe belangrijk dit evenement is om het Frans-Belgische partnerschap op Europees niveau te bestendigen.
 
Tijdens hun bezoeken ter plaatse konden de jonge onderzoekers met hun eigen ogen zien welke ecologische en  landbouwproblemen er zoal spelen in de regio en die momenten gaven hen, samen met de creatieve workshops, heel wat stof tot nadenken. Op basis daarvan stelden ze 's avonds in de Pôle de Lanaud - een plaats die volledig in het teken staat van het bekende Limousinras - enkele innovatieve denkpistes voor als mogelijk antwoord op de uitdagingen die hen bij hun aankomst waren voorgelegd.
 
Deze tweede editie van #AgriTechs ligt volledig in lijn met de strategie 'French AgriTech' die de ministeries van Landbouw, Economie, Hoger Onderwijs en Onderzoek hebben uitgestippeld. De toekomstige editie zal plaatsvinden in België.