Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Live shows
van

19


februari


- 2016 -
tot

28


mei


- 2016 -

EXTRA 2016


EXTRA: een waaier aan Franse kunstcreaties dit voorjaar in België

De Culturele dienst van de Franse Ambassade (SCAC) lanceert EXTRA, een initiatief dat een twintigtal hedendaagse Franse projecten rond performance, podiumkunst en beeldende kunsten samenbrengt onder één label. De projecten zijn in België te zien van februari tot juni 2016 in België.

EXTRA is opgevat als een parcours doorheen Brussel, met een uitloper naar Leuven.

Openingsnummers zijn de tentoonstellingen van Daniel Buren in Bozar (Daniel Buren. Een fresco) en van Agnès Varda in het Museum van Elsene (Patates & Compagnies). Sluitstuk is Welcome to Caveland!, het ambitieuze project van Philippe Quesne op het Kunstenfestivaldesarts wereldpremière).

Naast die drie blikvangers richt EXTRA de schijnwerpers op een reeks evenementen en projecten van zowel gevestigde als aankomende Franse kunstenaars die vanuit een gelijkaardige instelling werken: de choreografen Maguy Marin, Noé Soulier en Rachid Ouramdane, de filosofen Jean-Luc Nancy en Dany-Robert Dufour, de beeldend kunstenaars Isabelle Cornaro en Béatrice Balcou, of nog theatermaker Robert Cantarella. Al die artiesten en denkers zetten zich af tegen de gevestigde kunstcategorieën en houden er liever een hybride of cross-over benadering op na. Bovendien geven ze allemaal aandacht aan kennisoverdracht en zijn ze betrokken met de generaties van morgen. 

Deze selectie geeft een goed beeld van de huidige Franse kunstproductie. Ze kwam tot stand dankzij de samenwerking met 12 Belgische culturele instellingen die toonaangevend zijn op hun gebied: Art Brussels, La Bellone, Les Brigittines, BOZAR, Cultuurcentrum Strombeek, ISELP, het Kaaitheater, het Kunstenfestivaldesarts, het Museum van Elsene, La Verrière, Museum M (Leuven) en STUK Leuven).

Het EXTRA-label is een blijk van erkenning voor al die cultuurhuizen, die bijdragen aan de uitstraling van de rijke Franse cultuurproductie in België en Europa. Ook geeft het de werking van de Culturele dienst (Service de coopération et d’action culturelle – SCAC) in Brussel meer zichtbaarheid en presenteert het de SCAC als de gesprekspartner bij uitstek voor Belgische cultuurspelers.

Het idee om EXTRA te lanceren komt voort uit de vaststelling dat ‘sinds een aantal jaren een groot aantal Franse kunstenaars, kunstgaleries, en curatoren ervoor kiezen zich in Brussel – en in België in het algemeen – te vestigen’, aldus Béatrice Salmon, cultuurraad bij de Franse Ambassade.

Voor het beeldmerk van EXTRA is een beroep gedaan op Coline Sunier en Charles Mazé, twee jonge Franse grafici die in Brussel wonen en werken. Het bontgekleurde, ovale label met drie parkieten erop is een knipoog naar de etiketten voor exotische vruchten en groenten (het label wordt afneembaar en zelfklevend uitgevoerd). De parkieten verwijzen dan weer naar de grote groepen uitheemse vogels die de laatste decennia in diverse Brusselse groene zones hun nieuwe thuis hebben gevonden.

Zo staan de parkieten van EXTRA symbool voor de veelzijdige en dynamische hedendaagsekunstproductie uit Frankrijk, die haar verdiende plaats in de Belgische kunstwereld heeft veroverd.

Persdossier