Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Divers
van

14


juli


- 2022 -
tot

30


september


- 2022 -

Frans voorzitterschap Europese Unie: terugblik op het culturele programma


Van 1 januari tot en met 30 juni 2022 was Frankrijk voorzitter van de Raad van de Europese Unie. De afgelopen zes maanden waren het begin van een “nieuw hoofdstuk”, aldus de Franse president Emmanuel Macron. Het gaf Frankrijk de kans om te laten zien dat het zich volledig achter de principes “herstel, kracht en verbondenheid” schaart en tegelijkertijd zijn onafhankelijkheid, zijn waarden en zijn plaats in de wereld verdedigt.

Die verschillende leidmotieven stonden centraal in het culturele programma van de Ambassade. Laten we even terugblikken op de sleutelmomenten van het Franse Voorzitterschap in België.

Met een dertigtal wetenschappelijke, culturele en artistieke evenementen, ontmoetingen met hooggeplaatste politici, voorstellingen en hedendaagse tentoonstellingen hebben de culturele dienst van de Ambassade en haar partners de afgelopen maanden een podium kunnen bieden aan heel wat toonbeelden van Franse creatie en innovatie.

Het programma voor het Franse voorzitterschap van de Europese Unie werd ingezet met het indrukwekkende openingsspektakel Möbius van Compagnie XY en sloot af met een ontmoeting met de Franse actrice Fanny Ardant. Tussendoor kon u kennismaken met de recente creaties van de choreograaf Boris Charmatz, films van nieuwe Franse regisseurs, de actuele uitdagingen van de waterstofproductie in Europa, de nieuwe uitdagingen op het vlak van AI, de opkomende generatie jonge Franse kunstenaars en nog zoveel meer.

Hartelijk dank voor uw deelname! U zorgde er mee voor dat het Franse voorzitterschap een belangrijke periode was op cultureel en wetenschappelijk vlak.