Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
van

08


februari


- 2023 -
tot

08


maart


- 2023 -

Op 8 februari 2023 namen bijna 80 experts en opleidingsverantwoordelijken deel aan een webinar over gameopleidingen


De game-industrie is de grootste culturele en creatieve sector en groeit zo snel dat het huidige Europese ecosysteem moeite heeft om bij te benen, aldus experts uit de sector. Door de nieuwe dynamiek staan we voor heel wat uitdagingen, waaronder een tekort aan arbeidskrachten doordat de grootste talenten wegtrekken naar meer concurrerende landen buiten Europa. Dit tekort zet de sector onder druk.

Daarom moeten gespecialiseerde scholen en opleidingen zich snel aanpassen aan de behoeften van de sector en nieuwe strategieën ontwikkelen voor een betere professionele integratie, met bijzondere aandacht voor gelijkheid en diversiteit. De curricula zouden ook baat hebben bij meer interdisciplinair onderwijs (economie, beheer, management) om ondernemerschap en de oprichting van bedrijven te ondersteunen. Op woensdag 8 februari 2023 overlegden enkele toonaangevende spelers uit de gamewereld over deze onderwerpen in het kader van een regionale samenwerking tussen de Ambassade van Frankrijk in België en Zwitserland en de Instituts français in Nederland en Luxemburg.

„Ons doel is om nieuwe samenwerkingen tot stand te brengen tussen scholen rond de uitwisseling van studenten en de diversificatie van ervaringen, en om de intrinsieke band tussen bedrijven en scholen te versterken.” (Thomas Michelon, adviseur voor samenwerking en culturele actie op de Ambassade van Frankrijk in België).

Het eerste deel van het webinar bestond uit een gesprek over opleidingen en de professionalisering van talent. Enkele van de sprekers: Julien Villedieu, algemeen afgevaardigde van het Syndicat national français du jeu vidéo (SNJV), gaf een overzicht van de sector in Europa en de uitdagingen ervan; Federica Nocerino, ambassadrice van Women in Games & Women in Tech, sprak over gelijkheid en diversiteit in een zeer mannelijke industrie (die echter geleidelijk aan gemengder wordt); Fabian Maingain, schepen van Economische Zaken, Werkgelegenheid, Smart City en Administratieve Vereenvoudiging van de Stad Brussel, sprak over het belang van actie en betrokkenheid vanwege de overheid om de gamesector te ondersteunen. Twee casestudies toonden aan welke middelen een school heeft ingezet om de banden tussen de academische en de professionele wereld aan te halen (Jean-Philippe Ourry, directeur bedrijfsrelaties van ISART Digital) en toonden ook de dynamiek van rekruteringen binnen een studio (Sophie Schiaratura en David Bailly van Maracas Studio).

In de tweede helft van het webinar presenteerden vertegenwoordigers van zeven toonaangevende scholen met gameopleidingen hun opleidingsprogramma en de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die ze met andere Europese instellingen en met professionele netwerken willen aangaan. Het is de bedoeling dat studenten hun academisch parcours kunnen diversifiëren en nieuwe skills kunnen aanleren, vooral op het vlak van ondernemerschap:

- ARTFX, Montpellier (FR)
- Haute Ecole Albert Jacquard, Namen (BE)
- Game Lab TU Delft (NL)
- Rubika, Valenciennes (FR)
- Howest, Kortrijk (BE)
- ISART Digital (FR)
- Université de Lausanne (CH)