Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Wetenschap en universiteiten
op

26


maart


- 2024 -

Neige Sinno, winnares van de Choix Goncourt de la Belgique 2023


Op dinsdag 26 maart heeft de ambassadeur van Frankrijk in België, de heer François Sénémaud, de Choix Goncourt de la Belgique uitgereikt aan de Franse schrijfster Neige Sinno. Dat gebeurde in het bijzijn van de studenten die hun stem uitbrachten voor deze literaire prijs. Neige Sinno werd vertegenwoordigd door de heer Frédéric Boyer, directeur van de Franse uitgeverij Éditions P.O.L. die haar boek publiceerde.
 
In haar roman vertelt Neige Sinno met een ontroerende openheid over de nachtmerrie die ze als kind meemaakte en die haar tot op vandaag blijft achtervolgen. Het hartverscheurende verhaal gaat over de incest die ze moest ondergaan vanaf haar kindertijd tot in haar tienerjaren.
 
Haar boek liet niet enkel een diepe indruk achter op de studenten die deelnamen aan deze nieuwe editie van de Choix Goncourt de la Belgique. Het is het meest bekroonde literaire werk van 2023, goed voor de volgende prijzen: de Prix Femina, de Prix Goncourt des lycéens, de Prix littéraire du Monde, de Choix Goncourt de la Belgique, de Choix Goncourt des Pays-Bas en de Choix de l'Orient.
 
Het succes van deze editie is deels te danken aan het engagement van alle studenten die hun stem hebben uitgebracht. Dit jaar namen maar liefst 200 Franstalige en Nederlandstalige studenten van 17 Belgische universiteiten en hogescholen deel.
 
Elk jaar bekroont de Choix Goncourt de la Belgique een Franstalige roman uit de tweede selectie van de officiële Goncourt-lijst. De prijs werd in 2016 in het leven geroepen door de Ambassade van Frankrijk in België, het Agence universitaire de la Francophonie, de Alliance française de Bruxelles-Europe en Passa Porta, een internationaal literatuurhuis in Brussel, met de steun van de Académie Goncourt.