Nieuws van het
Franse Culturele
Samenwerkingsnetwerk
in België
Wetenschap en universiteiten

De Choix Goncourt de la Belgique


De Choix Goncourt de la Belgique is een literaire prijs gekozen door een studentenjury en ondersteund door de Académie Goncourt die onderdeel uitmaakt van de elf “buitenlandse Goncourt”. Er bestaan o.a. Choix Goncourt in Italië, Polen, Roemenië, Zwitserland en Tunesië.

Een literaire prijs gekozen door studenten uit Belgische Franstalige en Nederlandstalige universiteiten en hogescholen

Sinds 2016 kiezen een honderdtal vrijwilligers/studenten uit Franstalige en Nederlandstalige universiteiten met een Departement Frans, hun favoriete auteur uit een vijftiental boeken die geselecteerd worden door de Académie Goncourt.

De officiële lancering van de Choix Goncourt de la Belgique geeft de kans aan de prijswinnaar van het voorgaande jaar om studenten en het grote publiek te ontmoeten in de boekhandel van Passa Porta. Tijdens deze gezellige ontmoeting deelt de gast zijn ervaring met de jonge juryleden en geeft hij hun raad zodat ze de rol van jurylid op zich nemen.

Dé uitgesproken kans om de moderne literatuur uit Frankrijk en Franstalig België te ontdekken

In de praktijk worden de studenten omkaderd door een professor, vormen ze een leesgroep en kiezen ze twee afgevaardigden. Alle afgevaardigden vormen op hun beurt de nationale jury die in december samenkomt in de residentie van de Franse ambassade te Brussel om de prijswinnaar te kiezen.

De winnaar wordt vervolgens uitgenodigd op het Passa Porta Festival, dat elk jaar plaatsvindt in de lente, om de prijs in ontvangst te nemen en de studenten te ontmoeten.

De Choix Goncourt de la Belgique wordt sinds 2016 georganiseerd door de Franse Ambassade in BelgiëPassa Porta, het internationale literatuurhuis in Brussel, het Agence universitaire de la Francophonie in West-Europa en de Alliance Française de Bruxelles-Europe.

> Wenst u meer informatie over de Choix Goncourt de la Belgique? Neem dan gerust contact op met dhr. Maël Le Bail, de attaché voor Wetenschappelijke en Universitaire Samenwerking.

Choix Goncourt de la Belgique 2020
Choix Goncourt de la Belgique 2019
Choix Goncourt de la Belgique 2018
Choix Goncourt de la Belgique 2017
Choix Goncourt de la Belgique 2016